Vad är VMware? - Cygate
Cystore

Vad är VMware?

Cygate – certifierad VMware vCloud Service Provider

Inom virtualisering är VMware ett sedan länge känt ledande namn. Virtualisering gör det möjligt för en server eller en dator att köra flera operativsystem simultant. Fördelen är att administrationen blir enklare och kostnaderna mycket lägre.

IBM har länge utvecklat virtualiseringen. 1960 påbörjades de första experimenten och i början av 2000-talet kom genombrottet för VMware på Intel x86-plattformen.

VMware grundades i Palo Alto i Kalifornien 1998 och företagets första produkt, VMware Workstation 1.0, kom året senare. Då gick det att skapa virtuella maskiner under befintligt operativsystem. Två år senare, 2001, fanns de första serverprodukterna klara för distribution. EMC Corporation köpte VMware 2004 och idag driver företaget det som en fristående enhet. 2007 blev det möjligt att köpa publika aktier i företaget och redan den första dagen steg värdet på dessa med drygt 30 procent.

Idag finns VMware i samtliga världsdelar och driver över 50 kontor med drygt 14000 anställda som tillsammans bistår 500 000 nöjda kunder med hjälp och support. Under åren har ytterligare företag köpts upp, bland annat Nicira som år 2012 införlivades i EMC för 1,3 miljarder dollar.

Det har egentligen alltid varit vanligt att köra virtualisering på lokala datorer. Windows-ägare vet ju att man enkelt kan testa nya versioner via virtualisering på sin dator utan att installera det och Mac-folket har inbyggd möjlighet att köra till exempel Windows virtuellt på sina datorer. Det vi här talar om är virtualisering under befintligt operativsystem. Under senare tid kan man även virtualisera direkt via hårdvara genom att inkludera VMwares operativsystem. På fackspråk kallas det inbyggda operativsystemet för Hypervisor.

De senaste åren har VMware utvecklat en rad produkter för Cloud Computing (molntjänster) och företaget satsar vidare i den riktningen. VMware är en av de största och kunnigaste aktörerna i världen och konkurrerar med bland andra Microsoft om förstapositionen på marknaden. Företagets produkter kan delas in i följande områden:

Datacenter och molnprodukter

Virtuella servrar med nätverk, lagring, säkerhet – allt i virtuella miljöer som enkelt kan administreras av användaren i den takt som önskas.

Hantering av datacenter och moln

VMware erbjuder flera specialverktyg för hanteringen av virtualiseringen (från automatisering till övervakning). Även prestanda och kapacitet kan optimeras kostnadseffektivt med dessa.

Mobil datoranvändning och klientvirtualisering

Virtualiserade datorer och mjukvara förenklar för användaren eftersom samtliga tjänster blir lättare att hantera via central administration. Leverans av tjänsterna kan ske till samtliga enheter (även mobila).

Personliga/lokala virtualiseringar

Personlig virtualisering har du säkert kommit i kontakt med tidigare. På din Mac kan du exempelvis köra Windows-applikationer eftersom OS X också är ett Intel-baserat operativsystem. Virtualisering har under de senaste åren blivit väldigt populärt eftersom du som användare kan använda de bästa applikationerna från båda plattformarna. Även mjukvaruutvecklarna har insett att detta är en marknad som man vill satsa mer på.