Cystore

Cygate moderniserar digitala infrastrukturen i Södras sågverk

22 mars, 2022

Södra rullar nu ut nya robusta och säkra nät (LAN) i företagets alla sågverk och förädlingsindustrier. Cygate, en del av Telias företagsaffär, står för installation och drift, medan Fortinet levererar de tekniska lösningarna som inkluderar både nätverk- och säkerhetsprodukter.

Just nu arbetar Cygate, och partnern Fortinet, med att modernisera Södras lokala nät, LAN och Wifi, på ett närmare dussintal av företagets industriella enheter runt om i landet. För extra säkerhet och stabilitet så utrustas näten med brandväggar, ett eget kärnnät och ansluts till omvärlden via redundant fiberuppkoppling. Dessutom kommer åtkomstkontroll implementeras. Näten designas, byggs, driftas och övervakas 24/7 av Cygate, med Fortinet som står för tekniska lösningar och specialistkompetens.

– Sverige är världens tredje största exportör av skogsprodukter*. Just nu pågår en digital offensiv av skogsindustrin, med produktivitet och hållbarhet som viktiga drivkrafter. Södra ligger i framkant av denna utveckling, så det känns otroligt spännande få följa med på deras resa. Vi har sedan tidigare ett strategiskt samarbete där vi tillsammans succesivt utvecklar Södras digitala infrastruktur med nya förmågor. Moderniseringen av näten på sågverken är en viktig pusselbit i detta arbete, säger Fredrik Sidmar, VD på Cygate.

Näten på sågverken används till att koppla upp allt från kontor till videoövervakning, truckdatorer och styrsystem för produktionen samt lokala edge-servrar. Men utvecklingen är bara i sin linda och fler saker kommer i framtiden kopplas upp mot näten. Med datadrivna insikter kommer industrin att bli än mer effektiv  – och då krävs uppkopplade sensorer och bildbehandlingssystem.

– Södra arbetar strategiskt med att digitalisera hela värdekedjan för att möjliggöra allt bättre effektivitet och kvalité. Ett fundament är robust, säker och managerbar infrastruktur, och vi är lika imponerade över Fortinets framåtlutade inställning som av deras produkter och tjänster. Tillsammans med vår infrastrukturpartner, Cygate, så rullar vi nu ut nytt nätverk inom hela Södra Wood och Södra Building Systems som garanterar uppkoppling var man än befinner sig i vår industri, säger Cristian Brolin, CDO på Södra.

Telia med dotterbolaget Cygate är idag helhetsleverantör till skogsindustrikoncernen Södra. Förutom telefoni och mobila enheter så ingår tjänster för en pålitlig digital infrastruktur med centrala (WAN) och lokala (LAN) datanät, IoT-tjänster och 5G-redo dedikerade mobilnät. Södra har dessutom tagit steget in i hybridmolnet med Cygate och Microsoft Azure som ger en stabil, tillgänglig och säker IT-lösning med större driftsäkerhet och flexibilitet.

* Enligt rapporten Connected Industry – av Telia, Ericsson och Arthur D. Little