Vad är PaaS - plattform som tjänst - Cygate
Cystore

Vad är PaaS eller plattform som tjänst

PaaS, platform as a service eller plattform som tjänst är pusselbiten mellan hårdvara och mjukvara bland XaaS-typerna. Tillsammans är de byggblock eller pusselbitar i en komplett molnlösning där IaaS står för infrastrukturen och SaaS mjukvaran.

PaaS - plattform som tjänst

PaaS är en grupp med tjänster som innefattar operativsystem, programinfrastruktur och annan underliggande programvara som ger utvecklare möjlighet att utveckla, bygga, testa och driftsätta applikationer utan att behöva hjälp med att sätta upp IT-infrastrukturen.

Med plattform som tjänst behöver du enbart välja vilken plattform eller OS du vill köra dina applikationer på, vilka resurser och kapacitet du behöver och så är du klar att köra igång. Du debiteras enbart för faktiskt förbrukning och kan skala upp och ner efter behov.

Det är effektivast när det bygger på IaaS (t ex vårt publika moln baserat på Hosted VMware). Som utvecklare vill du ha djup åtkomst till programservrar, webbservrar och databaser för att vara så effektiv som möjligt men du vill slippa allt som har med installation av den underliggande infrastrukturen att göra. I en IaaS-miljö kan PaaS enkelt skala kapaciteten.

PaaS underlättar för hybridmoln

Plattform som tjänst kan göra det enklare för företag att smidigt använda resurser i privata och hybridmolnmiljöer. Utvecklare kan enkelt flytta applikationer mellan olika moln.

Typiska användningsområden för PaaS / plattform som tjänst

  • Applikationsramverk eller e-handelssystem
  • Webbserver

Fördelar med PaaS / plattform som tjänst

  • Frigör tid och kreativitet hos utvecklare så att fokus ligger på att skapa tjänster och applikationer.
  • Kostnadseffektivt – kunden betalar oftast för det denne använder.
  • Enkelt och smidigt att börja utveckla på vilket ger kortare utvecklingstid (time to market).
  • Möjligt att flytta applikationer mellan olika moln.
  • Gör det möjligt att snabbt utveckla, testa och driftsätta konsekventa, molnmedvetna program.