Vad är IaaS - infrastruktur som tjänst - Cygate
Cystore

Vad är IaaS eller infrastruktur som tjänst

IaaS, infrastructure as a service eller infrastruktur som tjänst på svenska är tillsammans med PaaS och SaaS olika byggblock eller pusselbitar i en molnleverans.

IaaS - infrastruktur som tjänstIaaS är grunden i alla sorters moln och IT som tjänst-leveranser. Du som slutanvändare eller företag får enkel tillgång till IT-infrastruktur och resurser online.

IaaS är ett virtuellt datacenter eller virtualiserad miljö som omfattar serverutrymme, nätverk, lastbalansering, lagring och säkerhet som tillsammans ger en kostnadseffektiv och oerhört skalbar grund för ett privat moln eller publikt moln. Rent konkret så levereras detta virtuella datacenter från flera fysiska servrar eller platser medan det i gränssnittet för användaren ser ut som en miljö där denne kan hantera alla olika virtuella komponenter.

Typiska användningsområden för IaaS

Typiska användningsområden för infrastruktur som tjänst kan vara:

 • Företag som vill utöka sin egen miljö och göra den mer skalbar, vid snabb expansion kan en IaaS-lösning skala med verksamheten.
 • E-handelsföretag som vill ha en egen stabil, skalbar och effektiv miljö att lägga sin e-handel på utan att dela med andra och med lastbalansering vid hög belastning.
 • Större företag som vill lägga delar av sin verksamhet i molnet, antingen för backup eller för att avlasta sin fysiska miljö.
 • För de med behov av en serverinfrastruktur och som inte vill bygga kompetens och resurser kring IT-infrastruktur.

Fördelar med IaaS

 • Skalbarhet & dynamik
  En IaaS-miljö kan skala efter hur verksamheten skalar, behövs mer infrastruktur är det lätt att skala upp resurserna och samtidigt lätt att även skala ned vid behov.
 • Kostnadseffektivt
  Kunden betalar oftast för det hen använder.
 • Hög säkerhet & redundans
  Då man delar fysiska resurser och fysisk plats med andra kunder är det väldigt hög säkerhet både i den fysiska miljön men även i den virtuella miljön i en IaaS-lösning. Då leverantören har väldigt hög säkerhet får man som kund även detta.
  Skulle fel inträffa eller skulle en hall tappa uppkopplingen finns oftast även en redundans i systemet att andra miljöer tar vid automatiskt.