Trådlös smidighet hos innovationscenter - Cygate
Cystore

Trådlös smidighet hos innovationscenter

Dynamik och utveckling är en del av fastighetens och innovationscentrets Epicenter "DNA ". Då gäller det att nätverk och infrastruktur svarar upp mot kraven som ställs från de digitala snabbväxarna i Stockholms nya entreprenörsnav.

Dynamik och utveckling är en del av fastighetens och innovationscentrets Epicenter ”DNA ”. Då gäller det att nätverk och infrastruktur svarar upp mot kraven som ställs från de digitala snabbväxarna i Stockholms nya entreprenörsnav.
”Epicenter är en mötesarena för storföretagens innovationsinitiativ och smarta kontorslösningar för snabbväxande digitala bolag med bevisad affärsmodell.”, förklarar Patrick Mesterton som är VD och medgrundare av Epicenter och fortsätter: ”Här vill vi bygga en community, inte bara erbjuda en plats med fyra väggar och någonstans att jobba på. Vi har öppet tjugofyra timmar om dygnet, sju dagar i veckan.”

Cygate är samarbetspartnern som stått för IT – infrastrukturen i form av det trådlösa nätverket och accesspunkterna som finns överallt i nätverket. Cygate har också levererat lösningen som ser till att alla skrivare i huset kan fungera och administreras smärtfritt. ”Vi har jobbat med ett antal världsledande leverantörer för att åstadkomma det här huset. Cygate har varit en av våra tyngre teknikpartner när det gäller att skapa förutsättningarna för ett bra nätverk. I ett digitalt hus måste man ha ett bra nätverk som fungerar för både gäster och medlemmar. Där har vi haft en mängd behov som vi arbetat med Cygate. De har varit väldigt aktiva i arbetet tillsammans med oss”, berättar Patrick.

En del av ett företags ekosystem

Epicenter vill främst attrahera snabbväxande företag inom den digitala industrin, därför har de inga långa hyreskontrakt. I stället har de valt att ha rullande hyresavtal med tre månaders uppsägning. I huset ryms namn som e-handelsföretaget Tictail, det svenska Youtube-nätverket Splay, spelföretaget Star Stable och crowdfunding-bolaget Funded- ByMe. För att nämna några. Patrik berättar att det tog 16 dagar från det att de började ta in medlemsföretag tills att det var fullt i fastigheten. Företagen som sitter i Epicenter är företag med en fungerande verksamhet och affär. Här är tanken att Epicenter ska fungera som en del i ett ekosystem där ett företag kan starta sin verksamhet exempelvis hos startuphubben SUP46 – Startup People of Sweden – som har sina lokaler i samma kvarter, fortsätta att växa verksamhets- och organisationsmässigt hos Epicenter för att till sist etablera sig i egna kontorslokaler någonstans i fastigheterna i kvarteret.

case-epi-2Arbetet med Epicenter påbörjades under 2014 där inititativtagarna genomförde seminarieserier med företag, träffade HR-chefer och gjorde undersökningar på vad det var unga talanger såg som viktigt och hur de såg på sin framtida arbetsplats.

”Titta på det moderna livspusslet, för det första är talangerna mycket mer emotionellt drivna än de är rationella. Man vill veta vad en arbetsgivare kan göra för dig som person och hur man får alla delar att gå ihop”, förklarar Patrick Mesterton.

”Gränslandet mellan arbete och privatliv växer samman, man vill kunna jobba några timmar, gå ner på gymmet, äta middag och sedan gå tillbaka till arbetet. Och eftersom vi ständigt är uppkopplade ser kontoret annorlunda ut i framtiden. Du sitter inte åtta timmar längre som du gjort tidigare, det är väldigt mycket mer en mötesarena och det är så vi har designat Epicenter, ” säger han.

En ny syn på arbete och fritid

Patrick noterar att det är unikt att bygga ett helt kvarter utifrån ett helhetsgrepp på kedjan ”arbetaleva- bo-verka-skapa” men där det finns utrymme för tempoväxlingar. Där man kan dra sig tillbaka från situationen där man ska prestera och leverera, till att också ha möjlighet till avkoppling och frihet. Det tar sig också uttryck i att Epicenter även erbjuder andra former av utveckling för individen och företagen.

”Vi jobbar väldigt mycket med seminarier, program och eventverksamhet. Vi har en ganska stor area i fastigheten där vi stimulerar möten och nätverkande genom att ta hit internationella topptalare men också låta dem som är medlemmar här stå på scen i ”wisdom of the block” eller ”thought leadership”-sessioner som vi har för att utveckla kunskap och know-how inom internationalisering, eller kring speciella ämnesområden som intresserar medlemmarna”, förklarar han.

Innovation ska märkas

Epicenter drivs utifrån begreppet ”Innovation with Impact”. Patrick Mesterton förklarar att huset ska stå för konkreta, nya initiativ och skapa de bästa förutsättningarna för innovation. Den andra medgrundaren Ola Ahlvarsson, bekant bland annat som initiativtagare till Sime, sätter initiativet i ett globalt perspektiv: ”Efter att ha jobbat med innovation i 20 år har vi insett att det kommer ut ett sammanhang. Det finns sexton städer i världen som skapat bolag som värderats till över en miljard. Är du inte på rätt scen har du knappt någon chans. Stockholm är näst bäst i världen, det är bara Silicon Valley som är före. Epicenter är unik pusselbit i Stockholms utveckling, framför allt inom det som kallas corporate innovation. Här spelar vi en spännande roll, inom intraprenörskap, entreprenörskap och innovation.” Innan han skyndar vidare sammanfattar han en dag på Epicenter:

”En intervju nu, möten med politiker därefter, en näringslivsminister besök. Det är som en upptäckt, man vet aldrig vad man får uppleva. Det är precis så det är, det är precis så det ska vara.”

 

Epicenter först ut i storsatsningen Urban Escape
Epicenter är ett av de första initiativen som står klart inom ramen för storsatsningen Urban Escape Stockholm. Projektet Urban Escape Stockholm är en omfattande satsning från AMF Fastigheters sida på att förnya ett område i centrala Stockholm. Det här är projektet i punktform:

  • Urban Escape omfattar kvarteren mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg i centrala Stockholm. Totalt omfattas fem fastigheter, fyra gator och två torg.
  • I satsningen ingår förnyelse av kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster.
  • Resultatet innebär att fastighetsarean utökas från nuvarande 95 000 kvadratmeter till omkring 130 000 kvadratmeter. Det färdiga resultatet ska fördelas på 62 000 kvadratmeter för kontor, 29 000 kvadratmeter för hotell och konferens samt 38 000 kvadratmeter för handel och restaurang.
  • Samarbetspartner är Stockholms stad, Stena Fastigheter, Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden.
  • Byggperioden pågår från sommaren 2014 fram till våren 2018.

 

Patrick Mesterton möter oss en halvtrappa upp från ingången till fastigheten på Malmskillnadsgatan 32 i centrala Stockholm. Sedd från utsidan ser den grå sjuttiotalsbyggda fastigheten föga upphetsande ut, men innanför dörrarna är skillnaden diametral. Vi är i Epicenter, Stockholms senaste tillskott på den digitala världskartan och en del av AMF Fastigheters storsatsning Urban Escape Stockholm.


Liknande case

Är du intresserad av att få liknande case skickade till dig när de publiceras? Fyll i dina e-postadress nedan: