Cystore

Stabil och säker uppkoppling tryggar Coops varuflöden

I framtiden kommer Coops konkurrenskraft i en allt större utsträckning byggas utifrån snabbhet, innovation och digitalisering, och när den helautomatiserade varuterminalen öppnar i Eskilstuna blir den en av Europas största. Med elektrifierat tåg hela vägen fram till den 14 fotbollsplaner stora terminalen, och med solceller på taket, visar Coop vägen i den gröna omställningen. Telia och Telia Cygate har fått förtroendet att leverera en stabil och säker uppkoppling som möjliggör automatisering i terminalen och Coops fortsatta digitaliseringsresa.

Coop Sverige ansvarar för försörjningen av varor och tjänster till samtliga cirka 800 butiker. Varuterminalen i Eskilstuna blir en av Europas största helautomatiserade terminaler för livsmedel, och blir tillsammans med en ny logistiklösning hjärtat i Coops hela varuförsörjning. Planen är att den första ordern ska hanteras i september 2023 och att det nya lagret ska kunna köra 100 procent från halvårsskiftet 2024.

Digitaliseringsresan förutsätter säker uppkoppling

Telia och Telia Cygate har fått uppdraget att bygga och förvalta anläggningens trådlösa nät, som ska användas för att koppla upp robotar, maskiner och andra IT-system. Anläggningen kommer även anslutas till Coops centrala datanät, som Telia levererar sedan tidigare, och som redan idag knyter ihop alla butiker och lager. Telia rullar ut Wifi och Telia Cygate bygger och förvaltar anläggningens lokala nät med tillhörande brandväggar.

– En robust och säker digital infrastruktur är helt avgörande. Det nät Telia och Telia Cygate nu bygger kommer bära all kommunikation mellan terminalens helautomatiserade system och vår logistiklösning, säger Örjan VD Coop Logistik och vVD Coop Sverige.

Automatisering för kundnöjdhet och hållbarhet

I den nya anläggningen sker alla processer, från varumottagning till plock på pall, automatiserat, dygnet runt, för att öka tillgängligheten av varor ute i butik för kund. Flödet leds via två robotsystem för automatiserad plockning av enskilda kollin för kyla och rumstempererade produkter. Ökad automation minskar antal plockfel och antalet skadade förpackningar som når butik. Till sin hjälp har det automatiserade plocket en optimeringsmotor som förbättrar sättet som varorna ligger på pallarna, både för transport och för butiken, samt optimerar fyllnadsgraden.

– Vi på Coop vill ge våra kunder den bästa upplevelsen, och den nya terminalen och logistiklösningen bidrar genom att frigöra tid för butikspersonalen och att säkerställa att rätt utbud finns i butik vid rätt tillfälle, säger Örjan.

Alla system i terminalen kopplas upp mot den nya, och helt digitaliserade logistiklösningen, som i sin tur integreras mot både butiker och företagets centrala IT-system.

– Verksamhetens behov av en så driftsäker infrastruktur som möjligt är en självklarhet i en sådan här terminal. Här kommer mycket av vår IT-utrustning finnas i huset på grund av automationsleverantörens krav på hög bandbredd, och mycket korta svarstider, mellan WMS-applikationen och automationsutrustningen, säger Alexander Wahlberg på Coop som leder IT-projektet för infrastruktur.

Innovation, snabbhet och digitalisering
– se filmen

Inom logistikkedjan har man identifierat flera framgångsfaktorer. Några av dem är innovation, snabbhet och digitalisering.

Coops nya helautomatiserade lager i Eskilstuna blir inte bara ett av världens största. Det blir också hjärtat i hela varuflödet och en viktig nyckel till Coops framtida konkurrenskraft.

För att logistikhjärtat ska pumpa 24/7 behöver uppkopplingen leverera dygnet runt, så att robotar och maskiner kan göra sitt jobb, och för att IT-systemen ska kunna prata med varandra.