Lync blir ett Office för samverkan på kontoret - Cygate
Cystore

Lync blir ett Office för samverkan på kontoret

Nya versioner av Word och Excel väcker inte samma nyfikenhet som förr, i dag när de och andra Microsoft-produkter tillhör inventarierna på kontoret. Men kring kommunikationsplattformen Lync finns desto mer entusiasm.

Nya versioner av Word och Excel väcker inte samma nyfikenhet som förr, i dag när de och andra Microsoft-produkter tillhör inventarierna på kontoret. Men kring kommunikationsplattformen Lync finns desto mer entusiasm.

Nya versioner av Word och Excel väcker inte samma nyfikenhet som förr, i dag när de och andra Microsoft-produkter tillhör inventarierna på kontoret. Men kring kommunikationsplattformen Lync finns desto mer entusiasm. Allt fler företag och verksamheter får upp ögonen för möjligheterna med Lyncs närvarotjänster, företagstelefoni och videomöten som vuxit fram ur den bekanta Officemiljön. Även priset kan bli en positiv överraskning.

case-lync-dan

Det har gått fort för Microsoft att få fram en stark produktportfölj för företagskommunikation. Med utgångspunkt i Officepaketet och mailservern Exchange har Microsoft Lync utvecklats till en viktig kugge för kommunikation med text, telefoni och bild i många verksamheter, samtidigt som den blivit allt mer kapabel. Den senaste versionen Lync 2013 erbjuder bland annat en förbättrad chatt, mer avancerade funktioner för företagstelefoni, samt inte minst, starkt förbättrade möjligheter för mobila användare.

– Microsofts Officepaket har de flesta av oss använt länge och det är därför en styrka att Lync utgår från samma välkända användargränssnitt, det ger en låg inlärningströskel, säger Dan Pikulik, konsult på Cygate.

Dan har lång erfarenhet av Lync och arbetar med alla Microsofts samarbetsverktyg där Exchange och Sharepoint är andra kända namn.

Föregångaren till Lync, MS Office Communication Server, erbjöd från början mest grundläggande telefonifunktionalitet. Med Lync handlar det nu om Unified Communications (uc), med närvarotjänster, flera kommunikationskanaler och samarbetsfunktioner. Analysföretaget Gartner rankar sedan ett par år Microsoft i sin ”ledarkvadrant” för området Unified Communications, i nära sällskap av Cisco.

Cygate märker av en allt större efterfrågan på Lync. Och det beror inte enbart på själva produktens fördelar och förtjänster, berättar Dan Pikulik:

– Vissa kunder kanske inte ens vet om att de redan har tillgång till Lync och dess funktionalitet. Microsoft har därför arbetat aktivt för att visa hur Lync omfattas av deras olika licensavtal. Det är många som kan bredda sin användning av Microsofts produkter utan att betala mer.

Integration med företagsväxeln

I många företag är det alltjämt ”växeln” som är motorn för telefoni, även om den ofta inte längre syns eftersom den ersatts av mjukvara eller tjänster som erbjuds av operatören. Lync tillför många nya funktioner, men begreppet uc innebär också ett löfte att det kan ta över kontorsväxelns roll. Av flera skäl är det ändå inte alla företag som vill ta det steget. I praktiken handlar det väldigt ofta om att låta en Lync-lösning samexistera med telefonisystem från bland andra Cisco, Aastra, Avaya eller Alcatel-Lucent. En sådan integration handlar inte bara om att få teknik och produkter att arbeta tillsammans. Det är ofta också skilda kompetenser som ska matchas.

– Cygate tar inte ställning för en viss lösning, men vi kan göra integration mellan Lync och i stort sett alla kontorsväxlar som finns på marknaden. Vi har också erfarenhet av kompletterade telefonisystem som Trio, säger Dan Pikulik.

Lanseringen av Lync 2013 sammanfaller med att Windows 8 börjar rullas ut på bred front, ett operativsystem som ska ge användarna samma upplevelse på alla plattformar, även i mobilen. Och för it-ansvariga lovar Windows 8 mer än så. De ska få samma gränssnitt för att hantera alla system och klienter. Det kan bli ett steg framåt jämfört med i dag där mobila enheter antingen administreras helt separat med särskilda verktyg, eller genom att bygga vidare på befintliga administrationsplattformar som

case-lync-devices

Microsoft System Center och ibms Tivoli. Att företag vill kunna behandla mobila enheter som jämlika med pcn i dagens it-miljöer ger inte bara fördelar. Det ställer också krav på att de hanteras med samma omsorg och omfattas av samma säkerhetsmekanismer, vilket i sin tur kräver investeringar och resurser för den löpande driften. Detsamma gäller förstås också trenden med ”Bring your own device”, som helt gör upp med den gamla sanningen att företagets it-miljö mår bäst av hård standardisering och att man bara ska tillåta utvalda och godkända produkter.

– Många företag har redan kommit långt när det gäller administrationen av mobila klienter. De har skaffat sig verktyg som exempelvis gör det möjligt att installera och driftsätta smarta mobiler och surfplattor på samma sätt som en pc. Det finns bra verktyg som fungerar, säger Dan Pikulik. De utmaningar med mobil it som i dag diskuteras mest rör istället säkerheten. Allt sedan vi började synka mail med mobiltelefonen för cirka sex år sedan har mobil säkerhet varit högt prioriterat.

– Med Lync och även Exchange är all information krypterad från slutpunkt till slutpunkt. Det gäller åtminstone så länge man inte börjar blanda in tredjepartsprodukter, då det kan det hända att man måste släppa på krypteringen. Därför rekommenderar vi bara leverantörer som levererar säkra tjänster, säger Dan Pikulik.

Videomöten i mobilen

Andra viktiga nyheter i Lync 2013 gäller förbättringar för mobila användare. Den mobila Lyncklienten har utvecklats starkt och blir tillgänglig för bland annat Android och iOS (iPhone/iPad) och ytterligare plattformar utöver Microsofts eget Windows Phone 7 / Windows 8. Sedan tidigare erbjuder Lyncs mobilklient närvarofunktioner, snabbmeddelanden/chatt och adressbok, och i den nya versionen tillkommer också videomöten och ip-telefoni (VoIP).

Dessutom kommer stöd för både 3g, 4g och WiFi för mobila Lync-användare. – Vi ser att det blir extremt viktigt att få ut 4g till så många användare som möjligt. 3g-näten är överbelastade och har inte byggts för de enorma datamängder som går där nu, säger Dan Pikulik.

En annan av de större nyheterna i Lync är att webbgränssnittet nu erbjuder fullt stöd för videomöten, med bild i hd-kvalitet. Det krävs inte längre att varje användare laddar ned ett särskilt klientprogram, utan den vanliga webbläsaren räcker. Det innebär fördelar både för användaren och för administratören.

Också för mjukvaruutvecklare erbjuder Lync 2013 mycket nytt. Bland annat finns nu ett programmeringsgränssnitt (api) som gör det enkelt att bygga in Lync-funktionalitet i egna applikationer. Dessa möjligheter är heller inte begränsade till Microsofts egen utvecklingsmiljö och operativsystem.


Liknande case

Är du intresserad av att få liknande case skickade till dig när de publiceras? Fyll i dina e-postadress nedan: