Cystore

Snapshot, arkivering vs Backup – Har du koll inför semestern?

När semestern rycker närmare för de flesta så tänkte jag skriva några tankar kring Backup. För om det är något ni bör lägga lite tid på innan ni stämplar ut för ledighet, så är det er Backuplösning.

BackupMitt namn är Daniel Sund och jag har i min roll som tekniskt säljstöd inom server/lagring på Cygate märkt att världen kan delas in i tre kategorier av människor. På ena kanten finns de som ser på Backup med samma glädje som en utdragen rotfyllning och på den andra finns vi som tycker att det här med Backup är intressant och spännande.

Mellan dessa två ytterligheter finns det en stor mängd IT-administratörer och Backupansvariga runt om i Sveriges alla företag och organisationer som försöker förhålla sig till Backup som den viktiga funktion den fyller i IT-landskapet – Inte den sexigaste tekniken i datacentret, men få klarar sig utan den.

När jag själv arbetade i slutkundsledet såg jag alltid på Backup som en försäkring. Det är tråkigt att betala försäkringsavgiften varje månad, man får tillsynes inget för den. – Men den dagen då katastrofen inträffar inser man varför man har en Backup.

Inte alls krångligt med Backup

För att Backupen verkligen ska utgöra den försäkring som de flesta behöver så är det viktigt att man verkligen ”gör Backup”. Låt mig förtydliga: Det jag menar med att ”göra Backup” är att ni ”kopierar informationen från era system, i ett intervall som är förenligt med era affärsmål och säkerhetskopieringspolicy, till en fysisk annan lagringsplats så att ni frikopplar er från originalinformationen och därigenom säkerställer er förmåga att återställa informationen tillbaka till de system som ni tar Backup ifrån”. Tyckte ni att det lät komplext?
–Tro mig, det är det inte. I princip samtliga Backupprodukter på marknaden gör precis detta.

Komplettera gärna era Backuplösning med ytterligare dataskydd som t.ex. snapshots, replikering eller EMC RecoverPoint – men inte på bekostnad av Backup.

Hur många kopior av sin Backup information ska man ha då? Här finns det flera religioner, ta t.ex. Veeams 3-2-1 regel som stipulerar tre kopior av ert data, på två olika typer av media och en av dessa på annan plats. Det är ingen som kan argumentera att er information inte skulle vara säker med sådan design. Jag brukar rekommendera en någon lägre ambitionsnivå när jag diskuterar Backupkopior. Första steget är att ”ta Backup”. Därefter beror det på vilka möjligheter ni har gällande placering. Om ni har era system och Backupkopian i samma fysiska hall så är en replikering av Backupinformationen en förutsättning för att återställa er miljö från större fel.

Hängslen och livrem

Om ni saknar förutsättningar för att replikera er Backupinformation så har t.ex. vi på Cygate lösningar för de flesta Backupprodukterna på marknaden. Som exempel kan vi på Cygate erbjuda Veeam Cloud Repository eller EMC Elastic Cloud Storage för er med IBM:s eller någon av EMC:s Backupprodukter (t.ex. Networker, AVAMAR, DataDomain m.m). Om ni däremot har två egna datahallar och ställer Backupsystemet i en egen hall så har ni enligt mitt sätt att se på det ett fullgott skydd. Om det finns ekonomiskt utrymme så är det naturligtvis ingen nackdel att ni köra med ”hängslen & livrem” och även replikera er Backupinformation till en ytterligare plats.

Hur länge ska man då spara sin Backupinformation?

Det enkla svaret är, så länge som informationen har något värde för dig. Om vi för ett ögonblick undantar de företag och organisationer som har legala eller nationella krav på sig att spara Backupinformation ett, tre, tio år eller ännu längre (jag har t.ex. kunder som har ett oändligt sparkrav) så har de flesta möjlighet att själva bestämma sina spartider i sin säkerhetskopieringspolicy. Fundera kring hur ert företag eller verksamhet skulle fungera om ni blev tvungna att återställa en Backup av ert HR, CRM eller ordersystem som är t.ex. 90 dagar gammal.

Vilka rutiner har ni?

Har ni rutiner för att mata in all information och ändringar som har gjort i systemet de sista 89 dagarna? De flesta kunder som jag möter svarar att Backuper av den här typen som är äldre än 14 dagar är i princip värdelösa. Min rekommendation är att ni tar er tid att klassificera era system och dess Backupinformation. Detta kommer troligen att leda till en minskad mängd Backuplagring, men också att den lagringen som ni faktiskt konsumerar utgörs av kopior som gör att ni kan återställa verksamhetens system och fortsätta bedriva er verksamhet. Ingen mer falsk trygghet.

För alla er som fortfarande tycker att Backup är en pina så kan jag glädja er med att Cygate har flera tjänsteerbjudanden inom Backupområdet som vi gärna presenterar för er, men först är det hög tid för semester och jag önskar er alla en glad sommar!

 

 

 

Daniel Sund, Presale Cloud, Cygate.

 

Läs mer om Cygates skräddarsydda tjänst

Läs mer om Cygate Cloud Repository för Veeam