Cystore

Hemarbetsplatsen – närvarande på distans

För många av oss har arbetsplatsen flyttat hem. Säkerligen kommer vi att arbeta mer hemma eller på distans även framöver. Hur gör vi det på effektivt och hälsosamt sätt? Ta del av samtalet om distansarbete och hur vi kan få det att fungera med Jenny Lindgren, COO på Cygate, Anders Jägermo, affärsägare Digital arbetsplats på Cygate och Anna Bennich, psykolog, föreläsare och författare här.

DEFINITION AV ARBETSPLATSEN

Att arbete är något man gör, inte en plats, har varit sant genom nästan hela mänsklighetens historia. Men i takt med digitaliseringen håller den verkligheten på att bli en parantes i historien – numera är arbetets beroende av viss plats mindre och flexibiliteten större, och det gäller för allt fler organisationer och funktioner. Det är en förändring som många verksamheter varit tvungna att kraftigt accelerera under 2020 års pandemi.

VAD HANDLAR AVSNITTET OM?

Distansarbete hemifrån kan låta mysigt och avslappnande, men också utmanande. Vi har svårt att hålla oss till en arbetstid med fasta tider. Vi har ofta sämre struktur och är sämre på att återhämta oss. Vi sitter uppkopplade och är ständigt nåbara i de olika kanalerna. Det är inte enbart teknik, utan även ett arbetssätt vi ska förhålla oss till.

LEDARSKAP PÅ DISTANS

Distansarbete förändrar våra arbetssätt i grunden, och som i alla fundamentala förändringar krävs ett närvarande och aktivt ledarskap för att lyckas. Utmaningen är att vid arbete på distans träffar man som ledare inte längre sina kollegor; det blir svårare att byta några ord vid kaffemaskinen, uppfatta hur mina kollegor mår och se hur samarbeten fungerar.

Vad är viktigt att tänka på för att anpassa ledarskapet efter distansarbetets förutsättningar?

UTDRAG UR SAMTALET:

– Personligen upplever jag att jag jobbat mer än någonsin de senaste månaderna, men jag har inte alls samma känsla av att vara produktiv som tidigare. Det är möten från morgon till kväll, jag kommunicerar mer med mina kollegor än någonsin men samtidigt upplever jag att det är svårt att få tid för långsiktigt planerande, säger Jenny Lindgren, COO på Cygate

– Rent praktiskt, se till att rätt förutsättningar finns, det vill säga en bra enhet, hörlurar, mjukvara, applikation, funktionellt bord och stol, säger Anders Jägermo affärsägare Digital arbetsplats. Han tillägger:
–  Glöm inte heller bort hur viktigt det är att få hjälp och stöd via support. Lyssna på dina användare. Vilka behov finns? Erbjud trygga och säkra lösningar till dina medarbetare för att undvika risk samt skapa rätt förutsättningar för att kunna vara produktiv och effektiv.

– När mycket av de roliga saker vi har haft på jobbet, som fikapauser, After Work, försvunnit, behöver vi hålla igång, vara lekfulla. Dela och försök träffas på de sätt som fungerar, säger Anna Bennich, psykolog, föreläsare och författare. Anna säger vidare:

– Hittar vi arbetssätt eller processer som fungerar bra, kommer vi att vilja fortsätta med det.

TIPS TILL DIG SOM JOBBAR HEMMA

Vi är många som under pandemin snabbt ställt om vår vardag – både privat och i jobbet. Många har hittat nya vardagsrutiner och i våra verksamheter har nya forum snabbt etablerats för att hålla våra verksamheter igång. Men vilken effekt har de här nya förutsättningarna på hur vi mår?

Hitta en struktur på din dag, vecka, månad. Tänk på balansen mellan vad som är viktigt/mindre viktigt och bråttom/mindre bråttom.

Boka inte per automatik 60 minuters möten – försök att delge din information du vill förmedla på mötet i förtid. Vad är det viktigaste att slutföra när dagen är slut? Se filmen och få fler tips här.

VEM ÄR ANDERS?

–  Jag älskar att pendla mellan detaljfrågor och helikopterperspektiv. Att få lära känna en organisations behov och kunna bidra med erfarenheter och kunskap till dem så att vi tillsammans kan göra skillnad är oerhört inspirerande och något som jag brinner för, säger Anders

– Privat så spenderar jag helst min tid med Familjen, gärna i vår båt i Stockholms skärgård.

VAD ÄR ROLIGAST I DITT JOBB?

– Att få jobba med förändring och nya sätt och tekniker att utföra sitt jobb på är väldigt inspirerande. Tekniken gör idag att vi kan bli mer effektiva och få mer tid till annat, avslutar Anders Jägermo på Cygate.

HEMARBETSPLATSEN – NÄRVARANDE PÅ DISTANS

Hör andra avsnittet ”Hemarbetsplatsen – närvarande på distans” i vår samtalsserie här.