Cystore

Nästa generations hyperkonvergerade datacenter, del 1

Hyperkonvergerade datacenter – är det bara hype eller är det nåt som du som IT-chef eller CIO borde ha koll på? I en serie bloggposter kommer vi att låta Ciscos experter ge sin syn på saken.

Traditionell, konvergerad eller hyperkonvergerad?

Innan vi går in på nästa generations hyperkonvergerade datacenter finns det anledning till att göra några definitioner. En traditionell datacenterinfrastruktur är att köpa lagring, server och nät separat från valfria aktörer och sedan integrera dem i rack. Enligt Cisco är en konvergerad lösning samma sak, men paketerad som en lösning.

Nästa generations hyperkonvergerade infrastrukturEn hyperkonvergerad lösning däremot är där hela hårdvarustacken – servrar, lagring och nät består av sammankopplade klustrade diskar. Lagringsfunktionen realiseras då av interna diskar i servrarna, en mjukvarudefinierad lagring (Software-defined storage). Mjukvara som kopplar ihop enheterna krävs, och kan då förenkla hanteringen avsevärt.

Varför hyperkonvergera?

Istället för att utvärdera och köpa lagring, server och nät, från olika leverantörer och sedan behöva integrera dem kan man få allt i en låda från en enda leverantör. Leverantören får därmed gå i god för att kombinationen fungerar, underhållsfritt och kan uppgraderas till givna kostnader och därmed slippa en blandning av avtal med olika parter som skapar stor osäkerhet.

Med mindre konvergerade enheter är det också enklare att skala upp, addera eller dra ifrån, utan krav på större förkunskaper. I Ciscos Hyperflex-lösning som bygger på Cisco UCS kan man därtill välja att addera flera hyperkonvergerade enheter, eller att bara addera processorkraft.

Generellt skall utformningen av mjukvaran till hyperkonvergerade lösningar som Ciscos Hyperflex, vara användarvänliga, så att du som CIO eller IT-chef inte behöver samma kompetens in-house.

Nästa generations hyperkonvergerade datacenter


Cisco menar att den första generationens hyperkonvergerade enheter ofta i praktiken bara innehåller integrerad server och lagring, och därmed lämnar nätverksdelen till kunderna.

I nästa generations hyperkonvergerade enhet som Cisco Hyperflex, ingår även nätverk. Därtill menar Cisco att den utifrån en policystyrd modell är betydligt enklare att använda och att låta automatisera.

Vill du veta mer? Fråga gärna

Vi kommer här att följa upp med ytterligare inlägg med två av Ciscos experter. Har du frågor så lägg gärna in din e-post nedan så återkommer vi gärna till dig: