Cystore

Nästa generations hyperkonvergerade datacenter, del 3

I denna tredje och sista del zoomar vi in på framtidens hyperkonvergerade datacenter och de nya kraven på nätverket. Ciscos produktexperter Greger Jerlehagen och Anders Ölme förklarar fördelarna med den andra generationens hyperkonvergens i film och text samt varför det är viktigt att nätverket hänger med i utvecklingen.

Vid det här laget vet du säkert att tekniken som samlar servrar, lagring och nätverk i en enda enhet är här för att stanna. Vi har tidigare  presenterat fördelarna – att hyperkonvergerade datacenter erbjuder verksamheter smartare resurshantering och att växa snabbare, i takt med kundernas krav.

Greger_Jerlehagen_CiscoVad företag ofta bortser ifrån när de överväger att implementera hyperkonvergerade lösningar är att först se över kraven på nätverket som behövs för snabb lagring, säger Greger Jerlehagen på Cisco.

– Lagringstrafik skiljer sig dramatiskt från övrig trafik i nätverket och man måste därför säkerställa att det befintliga nätverket verkligen kan hantera detta. För den första generationens hyperkonvergens faller ofta detta ansvar på kunden, vilket kan bli en obehaglig överraskning. Vi pratar därför i stället om den andra generationens hyperkonvergering som har en nätverksdel som är integrerad, säger han.

Andra generationens hyperkonvergerade datacenter

Ciscos produktexpert Anders Ölme har gjort en video specifikt kring den andra generationens hyperkonvergerade datacenter:

Smidigare och flexiblare uppstart

Hyperkonvergerade datacenterGenom att ha en nätverksdel som är en integrerad del av lösningen kommer man i gång snabbare, förklarar Jerlehagen. Dessutom ger den andra generationens hyperkonvergerade datacenter större flexibilitet för företag som växer ur kostymen och behöver mer kapacitet.

–Tidigare var användaren tvungen att stoppa in en ny låda för att kunna växa, oavsett om det gällde att få mer processorkraft eller lagring. Det var inte optimalt när det i själva verket bara behövdes mer processorkraft. Så nu går det mer mot att du kan addera servrar med antingen processorkraft eller lagring för att bättre kunna möta det verkliga behovet, förklarar Greger Jerlehagen.

Så kunden slipper alltså köpa på sig mer kapacitet än vad som behövs för tillfället. Jämfört med traditionella lagringslösningar undviker man dessutom omaket med att flytta över data från den gamla till den nya enheten, fortsätter han.

– Att migrera data vet alla kan ta timmar, till och med dagar – det kan till och med innebära att hela stacken ligger nere och det är aldrig populärt.

Övergångsperiod innan fullständig hyperkonvergering

De flesta av IT-cheferna är övertygade om att arbeta med hyperkonvergerade system är framtiden. Men varför hoppar då inte alla på tåget? Greger Jerlehagen tror att det beror på att många företag har en traditionell IT-infrastruktur. Denna går inte att anpassa till ett hyperkonvergerat system över en natt.

Cisco Hyperflex 20161216e– Många ser fördelarna med att sammanföra alla resurser i infrastrukturen. Däremot är det inte så enkelt att få gamla IT-miljöer att gifta sig med nya. Till exempel finns det tunga databaser och applikationer som kanske inte omedelbart lämpar sig för en hyperkonvergerad lösning. Därför tror vi att det kommer att vara en övergångsperiod då gamla miljöer får samsas med nya.

Det är därför viktigt att välja en hyperkonvergerad lösning som enkelt kan integreras med befintliga lösningar och som kan nyttja gemensamma verktyg.

Vilka företag och organisationer kan dra nytta av att hyperkonvergera sin infrastruktur?

– I stort sett alla. Det finns en enkelhet som gör att man inte behöver alla kompetenser, vilka ofta behövs i dagens IT-miljöer. Det gör att man snabbt kommer i gång utan att brottas med en uppsättning applikationer och enheter. På så vis passar det kommuner, organisationer och mindre företag, vars IT-personal kan hantera den hyperkonvergerade stacken med en enda instrumentpanel och automatiseringsfunktioner. I sin tur betyder det att företaget kan förbättra resurshanteringen och att IT-personalen slipper utföra rutinuppgifter.

Klokare resursfördelning

Resultatet blir sannolikt att företaget kan koncentrera sig på viktigare saker som att driva digitaliseringen framåt för att möta nya affärskrav, menar Greger.

– En stor fördel med en hyperkonvergerad lösning är att den snabbt kan skalas upp i takt med att affärskraven förändras. Det gör att företaget är mer flexibelt för snabba förändringar. Detta vare sig det gäller att höja företagets kapacitet så att medarbetarna jobbar smartare – eller att skala upp processorkraft eller lagringsförmåga för att möta kundernas behov.

Det låter som att det handlar om att haka på konvergeringstrenden innan man hamnar på efterkälken?

– Den största utmaningen är att det blir svårare för intern-IT att kunna erbjuda den snabbhet och kostnadseffektivitet som  finns i en väl integrerad infrastruktur. Då blir det lätt att man börjar titta på externa alternativ i stället.

Mot enklare och smartare mönster

Cisco Hyperflex UCSVi går alltså mot att komma bort från silotänket och att försöka se och administrera alla tekniker som en helhet. Att integrera de olika komponenterna i ett datacenter till ett optimerat system där resursallokering och hantering som hanteras gemensamt är framtiden. Då skapas en extremt enkel och kraftfull mjukvara där hela systemet hanteras från en självbetjäningsportal och varje operation är helt automatiserad.

Detta, menar Greger Jerlehagen, är vad som delvis kommer få företag att ta steget in i en hyperkonvergerad IT-miljö.

– I ett längre perspektiv kommer vi med största säkerhet sträva efter att automatisera allt fler rutinuppgifter. Vi är inte gjorda för att repetera arbetsuppgifter. Därför går vi mer och mer mot att förenkla; att reducera komponenter, integrera enheter och enkelt kunna säkerställa att driftsättning, handhavande samt att uppdateringar sker nästan utan manuella steg. Det är det som är så otroligt spännande, att se hur verksamheter går framåt och utvecklas.

Missa inte del ett och del två i serien om nästa generations hyperkonvergerade datacenter.