Cystore

Hyperflex – Nästa generations hyperkonvergerade datacenter, del 2

Vi fortsätter att prata om hyperkonvergerade datacenter, denna gång med Anders Ölme, Ciscos produktspecialist inom området. I del 1 introducerade vi nästa generations hyperkonvergerade datacenter och systemet Hyperflex. I denna del fördjupar vi oss i fördelarna med just Hyperflex – hur särskiljer det sig från andra alternativ och vad är de största vinsterna för dig …

Vi fortsätter att prata om hyperkonvergerade datacenter, denna gång med Anders Ölme, Ciscos produktspecialist inom området. I del 1 introducerade vi nästa generations hyperkonvergerade datacenter och systemet Hyperflex. I denna del fördjupar vi oss i fördelarna med just Hyperflex – hur särskiljer det sig från andra alternativ och vad är de största vinsterna för dig och ditt företag? Hur ser Cisco på utvecklingen om vi blickar framåt i tiden? Vi ger även smarta tips till dig som funderar på att byta till en hyperkonvergerad lösning redan i dag.

Vad vinner jag som IT-chef
och mitt företag på att välja
ett hyperkonvergerat system?

– Ett centralt värde med hyperkonvergerade system som t ex Hyperflex är en mer automatiserad och väsentligt förenklad hantering – både när det gäller den initiala installationen och i det löpande vardagliga arbetet.

 

Vilka märkbara skillnader kommer jag att uppleva? Finns det några konkreta resultat jag kommer att se?

– Hyperkonvergerade system frigör tid till viktigare uppgifter för organisationens driftspersonal och gör även att systemen kan hanteras på platser där personal med kompetens inom IT-infrastruktur saknas.

Ofta läggs ett för stort fokus på att pressa ner kostnaden för inköp av utrustningen när det är hanteringen av den som är den största utgiften. Att denna hanteringskostnad sjunker är ett tydligt resultat du kommer att se och att resurser frigörs som kan användas till andra saker.

Varför ska jag välja Hyperflex? Vad är det som främst särskiljer det från andra hyperkonvergerade lösningar på marknaden?

– Det är tre saker som vi ser det: nätverket, flexibiliteten och prestandan. Den största skillnaden är att nätverket redan är en integrerad del av Hyperflex. Än så länge lämnar de flesta andra lösningar över ansvaret på kunden att skapa nätverket själv – vi är först på marknaden med att kombinera alla tre delar.

Hyperflex kan även utökas på ett flexibelt sätt eftersom ingående servrar inte måste vara identiska. Eftersom lagringsmjukvaran redan från början är utvecklad för just hyperkonvergerade system blir prestandan optimal.

Detta betyder bland annat att deduplicering och komprimering alltid kan användas utan prestandaförluster även om en blandning av disktyper används.

 

Hur gör jag om jag vill installera er lösning redan i morgon? Vilken kompetens krävs inhouse och vad gör ni tillsammans med Cygate i processen?

– Som kund har man den centrala kunskapen om sin verksamhet och dess applikationer. Utifrån detta kan Cygate med sin kompetens inom datacenter välja det bästa möjliga Hyperflex-systemet. Cisco bidrar med enkla och effektiva designverkyg så att man snabbt har ett färdigt förslag på bordet. Själva installationen är till stor del automatiserad och sätter upp server, lagring och även nätverket på nolltid.

Hur blir det med driften – blir den också enklare och kan jag sköta den själv?

– Hela tanken med Hyperflex är att ta bort manuella driftsmoment som kräver detaljerad kunskap inom IT-infrastruktur. All skötsel sker från redan bekanta verktyg i VMware med enkla handgrepp.

Uppdateringar levereras paketerade på ett sätt som automatiserar den processen. Vi har lång erfarenhet av detta då det är en funktionalitet som funnits inom Ciscos serverplattform sedan födseln 2009.

Cisco Hyperflex 20161216c

Varför tror ni på en stark tillväxt inom hyperkonvergens?

– Automatisering är en stark trend i samhället och självklart även inom datacenter. Det finns inte tid och resurser för att upprätthålla detaljkunskaper på allt. Manuella arbetsuppgifter inom IT-drift måste minska till förmån för exempelvis utveckling av nya tjänster. Hyperkonvergerade system täcker inte alla situationer men kommer att ha en starkt växande roll framöver.

Finns det några utmaningar ni jobbar med att lösa i dagsläget?

– Hyperkonvergerade system har i allmänhet en viss träffbild, alltså användningsområden, där de är lämpliga. Även om en stor del går att lösa med Hyperflex i dag sker en intensiv utveckling för att ytterligare expandera till områden där systemet inte är användbart i dag. Detta kan exempelvis vara virtualiseringsplattformar som inte stöds i nuläget eller applikationer som har speciella krav på infrastruktur, vilket gör att Hyperflex inte är den bästa lösningen. Men i och med att tekniken utvecklas inom både mjukvara och hårdvara så breddas användningsområdena alltmer.

Vad är nästa steg för hyperkonvergerade lösningar? Vad kan förväntas inom området inom den närmaste framtiden?

– Framöver kommer fler användningsområden och stöd för andra virtualiseringslösningar än VMware som Microsoft Hyper-V, KVM samt containerteknologi. Det sker också mycket inom diskteknologi och skalbarhet som gör att prestanda och expansionsmöjligheter kommer att ta rejäla kliv i kommande versioner. Detta kommer att ske successivt under det kommande året.

När kunskapsnivån sänks för att hantera system och manuella uppgifter försvinner, betyder inte det att IT-resurser kommer skäras ned eller försvinna?

– Jag tror att den IT- personal som finns i dag är eftertraktad och kommer fortfarande att behövas till andra viktigare uppgifter. Det blir snarare så att verksamheten får nytta av dem på ett bättre sätt.

 

Hyperkonvergera – en snabbguide

Träffbilden – optimala användningsområden för en hyperkonvergerad lösning

– Virtuella desktop där man i dag oftast behöver bygga upp ny
infrastruktur parallellt med existerande.

– Generell servervirtualisering med VMware där storlek och skalbarhet
är inom träffbilden.

– Infrastruktur för test och utveckling där personal själva kan provisionerna resurser snabbt och enkelt.

– Drift distribuerad på flera geografiska platser där personal med kompetens på infrastruktur saknas.

Redo att ta steget? Smarta tips när du ska gå över till en hyperkonvergerad lösning

– Fundera igenom och förstå hur mycket tid och kompetens som krävs för att upprätthålla dagens IT-infrastruktur.

– Se värdet av den tid som frigörs med en hyperkonvergerad lösning och hur den tiden i stället kan användas för att ge verksamheten nya och bättre tjänster.

– Ta hjälp av Cygate för att snabbare förstå och jämföra de erbjudanden som finns på marknaden.

– Jämför dessa med din IT-miljö i nuläget och besluta om allt eller del av denna är inom träffbilden för en hyperkonvergerad lösning.

Varför välja Hyperflex när du ska hyperkonvergera?

1. Nätverket

– Nätverket är en redan integrerad del av Hyperflex eftersom den bygger på Cisco UCS med Fabric Interconnects.

– Konfiguration och optimering av nätverket sker på ett automatiserat sätt genom UCS serviceprofiler, vilket förenklar hanteringen väsentligt.

2. Flexibiliteten

– Hyperflex kan utökas på ett flexibelt sätt genom att de noder som adderas inte måste innehålla disk. Dessutom kan både blad- och rackservrar användas.

– I dag finns stöd för VMware men det finns inga tekniska begränsningar som förhindrar andra hypervisors. Stöd för Hyper-V, KVM och containers kommer successivt.

3. Prestandan

– Lagringsmjukvaran är från början utvecklad för hyperkonvergerade system och bygger på ett så kallat Log Structured File System.

– Prestandan blir därför optimal och deduplicering och komprimering kan göras utan prestandaförluster. Detta gäller alla system oavsett fördelning mellan flash och traditionella diskar.

 

LÄS MER OM ANDRA GENERATIONENS HYPERKONVERGERADE SYSTEM

Ladda ned Ciscos whitepaper för att läsa mer om Hyperflex och de
möjligheter som andra generationens hyperkonvergerade system erbjuder.

VÄNLIGEN FYLL I DIN E-POST (FÖRETAG) HÄR SÅ SÄNDER VI DOKUMENTET INOM KORT!