Cystore

Globala och lokala molnleverantörer i Sverige - Cygate i topp 5

På Computer Sweden publicerades igår en nyhet där vi på Cygate omnämns som en av de 5 största leverantörerna av publika moln i Sverige (enligt IDC). Väldigt kul såklart men utmaningen med var data lagras var genomgående i artikeln och en fråga som vi på Cygate ser som en av de intressantaste frågorna framöver.

Du kan läsa hela artikeln på Computer Sweden.

Därför frågade vi vår Cloud-expert Fredrik Saxholm om just denna utmaning och andra, detta är vår syn på det.

Det här med att de stora globala molnleverantörerna ska etablera sig på svensk mark, och därmed lösa alla regulatoriska knutar för våra svenska organisationer är en intressant och mångfacetterad diskussion. Till att börja med, att omnämnas som den femte största leverantören av infrastruktur på den svenska marknaden i samma sammanhang som AWS och Microsoft Azure känns ju onekligen som en boost för vår kollektiva hybris. Ett bevis på att Davids kamp mot Goliath inte är helt hopplös. Men handen på hjärtat, vi har inte riktigt den självbilden.

De globala leverantörerna är inte konkurrenter

För oss är de stora globala molnleverantörerna inte våra konkurrenter. De är våra partners. Vi återförsäljer och använder deras tjänster som komponenter i våra hybrida lösningar där det passar kundernas behov. Vår roll som Service Provider på vår lokala marknad är då att se till att leverera de värden som de stora inte kan.

Det här värdet har länge handlat om just geografi. Vi är ett svenskt moln de är inte det. Men detta faktum ändras inte över natt för att man nu etablerar sig i Sverige. Struktur, kontroll och insyn från de (i de flesta fall än så länge) Amerikanska ägarbolagen kvarstår oavsett vilken mark kislet placeras på. Och det är här som vi ser en möjlighet att fortsätta tillföra ett värde med våra lokala molntjänster.

Cygate och Azure Stack

Att Microsoft inte ännu har lanserat officiella planer på att etablera datacenter för Azure i Sverige, kan ju som omnämns i artikeln ha att göra med lanseringen av Azure Stack. Med Azure Stack kommer vi som lokal Service Provider kunna erbjuda en Azure-miljö, men med de fördelar som vi som ett svenskt/nordiskt bolag har avseende dels regulatoriska krav, men även tekniska där vi kan placera kapaciteten nära kunden för säkerställa låg nätverkslatens, extra säkerhetsfunktioner och mer kundanpassade kostnadsmodeller.

Så i våra ögon handlar de globala aktörernas etablering i Sverige inte om att lösa våra utmaningar med resan till molnet, utan mer om vilka förutsättningar Sverige erbjuder i form av billig och stabil energi, mer eller mindre gratis kyla, bra förbindelser till de stora knutpunkterna för nät samt inte minst skattelagstiftning.

Mer läsning om Azure Stack