Från Connect2IT: Säkerhet - Det är dags att koppla på offensiven! - Cygate
Cystore

Från Connect2IT: Säkerhet - Det är dags att koppla på offensiven!

Det är dags för ja-sägarna att ta plats, menar Cygates säkerhetsexpert, Boris Berberovic. IT-säkerheten behöver förflytta sig från att vara ett nödvändigt ont (“pain”) och istället bli ett argument som driver affären framåt (“gain”).

IT-säkerhet högst på agendan bland besökarna

När publiken på Connect2IT röstade via mobilerna om vilken den största IT-utmaningen var idag så var budskapet kristallklart:

Säkerhet. Säkerhet. Och säkerhet.

Passande nog presenterade Cygate sin egen säkerhetsexpert Boris Berberovic först ut på scenen efter de obligatoriska välkomsttalen. Boris är något av en udda fågel; inte så mycket för sin sydeuropeiska dialekt, utan mest för sin historia. han började sin IT-bana som en notorisk hackare och medlem av ett brokigt kollektiv.

Och det var tack vare sina färdigheter som hackare som Boris lyckades landa sitt första riktiga jobb — under spektakulära former.

Boris hackade en turkisk storbank — och fick jobb

Blott 20 år gammal hackade han en av Turkiets största banker. Därefter köpte han en kostym på Dressman och flög ner till Istanbul för att bara några timmar senare stega in på bankens huvudkontor. Efter att först ha blivit slagen i handklovar blev han förd till översta våningen och där erbjuden jobb som säkerhetsansvarig för banken.

Alla vet vi hur affärskritisk IT-säkerheten är. Det största bankrånet genom tiderna var digitalt och skedde mellan 2013-2015 där tjuvarna lyckades komma över 1,000,000,000 dollar.

Och näst efter pengar är det faktiskt personuppgifter den mest värdefulla digitala handelsvaran; när Playstation Network hackades och hundratusentals personuppgifter läckte ut så stämdes företaget på miljardbelopp — samtidigt som bolagets börsvärde föll med en tredjedel.

Det är dags för ja-sägarna att gå på offensiven

Kanske är det inte så konstigt att det inom IT-säkerhetsbranschen finns så många nejsägare, förklarar Boris. Utländska krafter som påverkar presidentvalet i USA och avlyssnar den tyska förbundskanslern Angela Merkels mobiltelefon. Det fins onda krafter där ute och många försöker undvika risk genom att helt enkelt säga “nej.”

Men så fungerar inte den mogna IT-avdelningen, menar Boris. Tvärtom handlar det om att dagens IT-avdelningar måste sluta vara defensiva och istället gå på offensiven. Men vad betyder det att gå på ‘offensiven’ när det gäller IT-säkerhet?

Enligt Boris är hög IT-säkerhet att betrakta som en konkurrensfördel idag. Och konkurrensfördelar kan marknadsföras och därmed driva säljet.

Att börja tänka IT-säkerhet som en konkurrensfördel istället för ett “nödvändigt ont” ställer krav på öppenhet för innovationer och att tänka i nya banor. Det kräver ett offensivt och framåtlutat förhållningssätt. Det kräver ja-sägare!

Den andra sidan av myntet är förstås att de mörka krafterna sannolikt inte har några planer på att slå av på sin innovationstakt. De kommer att fortsätta söka efter nya kreativa sätt att hitta och exploatera luckor i företags IT-säkerhet.

När offensiva satsningar är den bästa defensiven

Det märks när Boris talar att står 100% bakom sina ord. Och Boris tycks inte ha för avsikt att låta några företag eller organisationer bara sitta och vänta tills något händer.

Och kanske ligger det mycket sanning i den gamla sportklyshan att den bästa defensiven är en stark offensiv? Det är sannolikt ingen slump att Cygate vi på Cygate kallar Boris för “vår egen Zlatan”!