Cystore

Från Connect2IT: Facebook: Automatisera mera!

Med 1,4 miljarder dagliga användare har Facebook sin beskärda del av utmaningar när det gäller sina nätverk. Men Facebooks nätverksgeni Hannes Adollarsson har en standardlösning på det mesta: “Automatisera!”

Storskaliga nätverksutmaningar

Det är svårt att inte vara intresserad av hur Facebook arbetar med sina IT-utmaningar. Facebook har sin beskärda del av tekniska utmaningar med 1,4 miljarder dagliga användare, en explosionsartad ökning av rörligt innehåll och sannolikt världens mest sofistikerade annonsnätverk baserat på beteendedata och personuppgifter.

Och många av oss spenderar tid på det världsomspännande sociala nätverket dagligen.

Det är, som sagt, omöjligt att inte vara nyfiken på hur Facebook bär sig åt. Och vem bättre än Hannes Adollarsson, det svenska nätverksgeniet som arbetar dagligen med flera av dessa utmaningar på Facebook i Dublin, Irland?

Hemligheten bakom automatisering: Standardisering

Energiskt förklarar Hannes för den hänförda publiken om hur snabbt Facebook behöver växa och ger en bild av hur merparten av de datamängder som måste hanteras handlar om kommunikation maskiner emellan.

Hur håller ett företag som Facebook reda på alla kablar när nya servrar kommer till snabbare än vad det tar för dem att skriva ut etiketter och märka upp alla kablar? Och hur håller IT reda på alla dessa komponenter när lösningarna är så stora och komplexa att det helt enkelt inte fungerar med att sitta och skicka tunga Excel-filer på varandra?

Hannes personliga energi och blixtsnabba ingenjörshjärna går inte att ta miste på i de råd han ger till publiken:

  • Standarder är vackra! För utan standarder, hur kan vi sätta upp regler och automatisera?
  • Batcha problemlösandet! Om några servrar krånglar, bara ta dem ur drift direkt och ta itu med dem senare.
  • Ta itu med legacy-problem direkt! Om en gammal lösning börjar fungera dåligt, så kan vi väl knappast hoppas på att trenden ska vända över tid?
  • Allt som kan automatiseras ska automatiseras! Även det som ligger utanför det som traditionellt betraktas som IT.

Efter att ha lyssnat på Hannes var vi nog många i publiken som bara ville tillbaka till våra arbeten och söka upp en massa problem, standardisera dem hårt och sedan automatisera bort dem!