Cystore

Förberedelser inför digitala nationella prov

Skolverkets krav på att nationella prov ska ske digitalt 2023 börjar närma sig. Hur säkrar man upp att nätverk, tjänster och infrastruktur är stabila och har kapaciteten som krävs för att leverera en säker testmiljö? Hur ser man till att bistå med visibilitet och spårbarhet vid utredning om eventuellt fusk?

Se till att tänka till ordentligt på vilka datorer/enheter som ska användas för de digitala proven. Hur är de säkrade så att eleverna inte kommer åt något annat än just applikationen eller webbsidan där provet görs.  Vilka verktyg kan användas för att kunna undvika och även upptäcka fusk?

Så förbereder ni er

Förberedelser för att genomföra säkra digitala nationella prov. Tänk på att:

  • göra en ordentlig översyn och kontroll av nätverket (trådat, trådlöst, Internetuppkoppling). Vissa delar av provet kommer innehålla streamade videoklipp vilket kommer innebära hög belastning på nätverket då alla kör det samtidigt. Därför viktigt att ha koll på prestanda och inte bara täckning.
  • säkerhetsfunktioner såsom loggning, spårbarhet och skydd mot överbelastnings-attacker finns tillgängliga. Om det är någon elev som vill sätta käppar i hjulet och beställer en DDOS-attack mot skolan bör man vara beredd (gäller ju inte bara vid prov utan alltid såklart).
  • mycket ansvar kommer hamna hos skolan/kommunen. Skolverket tillhandahåller testet, men inte så mycket mer. Skolan måste tillhandahålla datorer, uppkoppling, nätverket, säkerhet och mycket mer.

Planering och kravställning

På Cygate har vi mångårig erfarenhet och kunskap gällande nätverk och säkerhet. Vi kan hjälpa till med allt från planering och kravställning inför de utmaningar skolan/kommunerna står inför. Vi kan tillsammans med er designa en framtidssäker och effektiv lösning, och givetvis med hjälp av högt certifierade konsulter och specialister hjälpa till med implementationen och att komma igång.

Kristianstad Kommuns förberedelser

Läs mer och se filmen om hur Kristianstad Kommun förbereder sig på bästa sätt för att kunna genomföra digitala nationella prov på ett driftsäkert sätt här