De kodar för livet – flyktingar och medmänsklighet på Öredev

Öredev: Cygate och Telia deltog i år som partners på den stora utvecklarkonferensen i Malmö. Öredev syftar bland annat till att inspirera och skapa möten som leder till positiva saker. En sådan sak hände på Öredev 2015. Det var flyktingkatastrofens år, när flyktingfamiljer fanns huttrande överallt vid centralstationen i Malmö. Undret på Malmö central Redha …

Öredev: Cygate och Telia deltog i år som partners på den stora utvecklarkonferensen i Malmö. Öredev syftar bland annat till att inspirera och skapa möten som leder till positiva saker. En sådan sak hände på Öredev 2015. Det var flyktingkatastrofens år, när flyktingfamiljer fanns huttrande överallt vid centralstationen i Malmö.

Undret på Malmö central

Redha Cherif är senior mjukvaruarkitekt på Sony Mobile och ursprungligen från Algeriet. Då han kunde arabiska ville han hjälpa till vid centralstationen. Det han såg gjorde honom överväldigad.

Oredev_Redha_Cherif_Sony_Mobile– Det fanns flyktingar, men det fanns också många, många svenskar där, fler svenskar än flyktingar ibland och de gjorde verkligen allt för att hjälpa till, erbjöd såväl råd som biljetter och till och med husrum hemma hos sig! Det var alldeles fantastiskt, Malmö gick från att vara en liten stad till att bli en lysande källa av ljus och hopp för mig då, jag kände att jag måste kunna göra mer, säger Redha.

Sony ställer upp

Redha kontaktade HR på Sony i Lund angående sin tanke att försöka hjälpa arbetssökande utvecklare – och till hans stora glädje gav de honom omedelbart företagets stöd. Via kollegan Andreas Bexell kom i kontakt med Öredev som bidrog med fem biljetter till den exklusiva konferensen.

Öredev-Alkompis-TwbDet finns idag arabiskspråkiga medier för svenskar på pränt, internet och på Facebook där alkompis.se är populärare än Aftonbladet. Cherif satte in en annons där för att nå tekniskt kunniga flyktingar. Han fick fort fyrtio CV:n i sin hand från utvecklare med ingenjörsexamen, ibland med erfarenhet och sållandet blev svårt. De fem utvalda hjälpte han inför konferensen med coaching kring CV och arbetssökande. Gensvaret från företagen på Öredev blev starkt. Två veckor efter konferensen hade två av de fem flyktingarna jobb.

Öredev: Talent without borders

Efter Öredev grundade Redha tillsammans med Jayways vd Mats Weidmar den ideella organisationen Talent without borders. Organisationens partners idag inkluderar Sony, Ikea, Axis, Malmö stad med flera – inga pengar, men lokaler, volontärer, kunskap, omsorg och praktik.

Resultatet blev Hackademy – en åtta veckors Bootcamp för åtta flyktingar – en introduktion till hur man programmerar i Sverige: om den svenska koncensus-mentaliteten, Scrum-processen, Github och mer processer, verktyg och kultur för dessa Oredev_Emily_Holweg_TWButvecklare som oftast var vana vid betydligt mera centralstyrda organisationer. Flyktingarna fick göra ett skarpt Open Source-projekt utan vinstsyfte.

– Efter åtta veckor hos oss kunde flyktingarna inte bara Scrum utan också de kulturella koderna, de visste vad ”fika” är och allt det andra, säger Öredevs chef, franskfödda Emily Holweck.

Åtta i jobb, åtta till på väg

Idag har sex av de åtta utvecklarna fått jobb. Det är drivna människor som Mazen, elektroingenjören och tv-producenten från Syrien som under två år på flyktingförläggningen beslöt att börja programmera och som vi hade nöjet att träffa på Öredev 2016.

Idag förbereds nästa grupp om åtta flyktingar, nu inklusive fem kvinnor för sitt Scrum-projekt. Redha på Sony arrangerar träffar där Talent without borders utvecklare ska få träffa svenska företag.

Behöver ni duktiga, drivna utvecklare rekommenderas en kontakt med Talent without borders.