Connect2IT: “Från how till wow”

Vi inom IT-branschen har alltid varit duktiga på att leverera spetskunskap och innovativa lösningar. Men på Cygates konferens Connect2IT bli det också tydligt att branschen har tagit stora kliv när det gäller att entusiasmera och inspirera.

IT-branschen har tagit ett stort kliv

Det fanns en tid då IT förknippades med blinkande boxar i långa rader och teknik som egentligen bara kunde göra två saker — fungera eller gå sönder.

Oavsett om den bilden av IT någonsin stämde eller inte, demonstrerade Cygates event Connect2IT på Berns i Stockholm hur fantastiskt långt IT-branschen har kommit när det handlar om att förmedla den passion vi alla har för tekniken.

Under en eftermiddag och kväll ställde en fantastisk kavalkad av inspirerande kvinnor och män upp för att dela med sig och då inte bara av sitt teknikkunnande utan kanske ännu viktigare:
Allas vår brinnande kärlek till spännande tekniklösningar!

Hur man tränar robotar, hackar banker och vinner Counterstrike

Under Cygates konferens Connect2IT diskuterades bland mycket annat digitalisering, automatisering, säkerhet och självkörande nätverk. Alla områden med en så stor inneboende innovationskraft att de kommer att fortsätta att förändra hela vårt samhälle från grunden under lång tid framöver.

När det gäller automation visade Facebooks nätverksgeni Hannes Dollarsson hur en organisation med 1,4 miljarder slutanvändare faktiskt automatiserat sådant som helt enkelt tar för lång tid att göra emellan iterationer. Ackompanjerad av många igenkännande skratt från publiken delade Hannes generöst och konkret med sig av många av de nätverksutmaningar han ställs inför på Facebook varje dag.

Cygates egen “Zlatan”, Boris Berberovic, talade engagerat om hur vi måste sluta se säkerhet som ett nödvändigt ont och istället låta säkerheten driva själva affären. En elegant poäng som Boris förmedlade genom att berätta hur han själv fick sitt första jobb som säkerhetschef på en bank genom att först hacka den.

Charlotta Rehman, chef för Telias företagsaffär i Sverige, äntrade scenen för att prata om en av de riktigt stora frågorna i vår tid: Digitaliseringen. Enligt Charlotta är nycklarna till framgång inom just digitalisering att ha en en ledningsgrupp som bestämt sig för att satsa, modiga medarbetare och rätt balans mellan vad organisationen ska göra själv och vad som ska outsourcas.

De största skratten från publiken erövrade AI-forskaren Fredrik Löfgren från Linköpings universitet som tillsammans med sin charmiga robotkompis Elsa berättade om allt från fotbolls-VM för robotar till hur robotar faktiskt lär sig nya saker.

Konferensen gästades även av legenden HeatoN, den flerfaldige världsmästaren i Counter-strike. Svenske HeatoN har valts in i e-sportens Hall of Fame och blivit vår störste internationelle idrottsstjärna. Han berättade bland annat om de fördomar som finns emot e-sportare och om hur mycket träning, både fysisk och mental, som krävs för att lyckas inom Counter-strike.

Lägg till allt detta den bubblande aktiviteten och nätverkandet på Partnertorget där det istället för de sedvanliga reklampennorna delades ut fidget spinners och glassbägare under lilafärgade discobollar. Och runt om hölls flertalet TechTalks, valbara sessions med kunniga och inspirerande talare.

IT: En källa till inspiration för alla

Sammantaget var det hundratals fantastiska människor som samlades under en eftermiddag och kväll för att låta sig inspireras och för att knyta kontakter. Men det är också tydligt hur vi i IT-branschen blivit duktiga på att också kommunicera vårt teknikkunnande, något som under lång tid varit något av en akilleshäl.

IT-branschen har, kort sagt, blivit en källa till inspiration. IT handlar förstås inte bara om teknik, utan om nyfikenhet, inspiration och människor.

Och det genomsyrade verkligen temat för Connect2IT, Från how till wow.