Cystore

Cloud IT – Mer än bara ett buzzword?

IT har sedan urminnes tider fullkomligt översvämmats av en strid ström av buzzwords. Vi tittar närmare på ett av de mest ihärdigaste - Cloud IT.

Massor av moln, så långt ögat kan se

Cloud är ett av de mest använda “buzzwordsen” inom IT idag. Vad “moln” på svenska har med teknologi att göra är förstås rent semantiskt inte helt uppenbart: Om vi blickar mot himlen och ser moln känns det självklart, men om vi istället kikar in i en datahall så är det knappast lika självklart att vi ska hitta luftigt lätta moln där.

Jag raljerar om själva språket så klart, men det är värt att notera att molnteknologi egentligen handlar om en rad andra buzzwords:
IaaS (infrastructure as a Service), PaaS (Plattform as a Service), DaaS (Desktop as a Service), SaaS (Software as a Service), BaaS (Backup as a Service) och så vidare.

Vem det nu än var som kom på idén med att bygga akronymer på as-a-service inom IT, så måste vi ju tillstå att denne person verkligen fick genomslag för sin idé!

Alla dessa begrepp pekar på funktioner som redan finns i våra datacenter, men att dessa resurser nu delas mellan flera olika teknologier och levereras kapacitetsmässigt on demand. Cloud finns ju dessutom i formerna Private, Public och Hybrid.

Viktigt att ta första steget

Med dagens tekniska utveckling där allt blir mer tjänstebaserat är det därför viktigt att vi funderar över dessa förkortningars betydelse — och hur de kan hjälpa oss att ta de första stegen till att bygga en infrastruktur som kan möta de krav som ställs på tekniken.

Vi på Cygate är övertygade om att alla verksamma inom IT ser vilka möjligheter som finns med olika molnteknologier, men att det ofta finns olika förutsättningar till att faktiskt påbörja en process och införa den i verksamheten.

Viktigt att komma ihåg är att företaget i regel inte behöver byta ut all infrastruktur på en och samma gång:

Det fina med molnbaserade lösningar är att de väldigt enkla att integrera i traditionella och befintliga lösningar.

Lite som att hoppa fallskärm bland molnen — det gäller bara att våga ta första steget!

 

/Martin Hoffman, Senior Consultant på Cygate
Läs även Martins artiklar om Open source och Fyra generationer om ny teknik