Cystore

Virtualiseringens historia – Azure Stack del 2

I nästa del av vår serie om Microsoft Azure Stack ska vi titta närmare på Azure Resource Manager (ARM). Men först kommer här en tillbakablick på virtualiseringens historia för att förklara ARM:s roll idag. Virtualiseringens historia – redan 50 år Virtualisering som koncept har funnits länge. Redan på 60-talet så arbetade IBM med hypervisors och …

I nästa del av vår serie om Microsoft Azure Stack ska vi titta närmare på Azure Resource Manager (ARM). Men först kommer här en tillbakablick på virtualiseringens historia för att förklara ARM:s roll idag.

Virtualiseringens historia – redan 50 år

Virtualiseringens historia IBM_System360_Mainframe

Virtualisering som koncept har funnits länge. Redan på 60-talet så arbetade IBM med hypervisors och full virtualisering till sina mainframes men Microsoft och Intels framgångar från 80-talet med IBM PC baserad på x86-arkitekturen gjorde att servermarknaden hade bristfälligt stöd både i hård och mjukvara. Det var inte förrän Vmware släppte sin ESX server 2001 och Intel/AMD introducerade hårdvarustöd i form av Intel VT-x/AMD-V några år senare som virtualiseringen kunde ta fart.

Först så började det i liten skala. Det fanns fortfarande många anledningar till att inte konvertera sin serverlösning som ofta hade multipla applikationer och serverroller. Virtualisering lägger på ett lager komplexitet och drar i sig extra resurser (overhead). Det krävde utbildning och förändring hur företagen skulle hantera och administrera den nya tekniken. Det hjälpte heller inte att applikationer som Active Directory till en början hade starka rekommendationer att helt eller delvis inte vara virtualiserad.

Vad var det som lockade?

Det finns många svar som isolering av system, lättare migreringsmöjligheter, mer möjligheter för backup och Disaster recovery, energibesparingar då system med låga krav kunde konsolideras på samma hårdvara men dom två viktigaste koncepten som förändrade och fortsätter att revolutionera virtualiseringens historia är administration och automation.

Virtualisering gjorde det enkelt att hantera servrar. Skapa, modifiera, ta bort servrar eller komponenter gjordes via ett enkelt klick eller script istället för ett tidsödande besök i datahallen. Genom att kraftigt förenkla processen att hantera servrar så kunde datahallen på ett lättare sätt säljas ut antingen internt eller externt.

Ju större plattform desto mera komplexitet

Marknaden exploderade av produkter som sålde antingen infrastruktur som tjänst (IaaS) och plattform som tjänst (PaaS). Vissa var mer framgångsrika än andra men ju större plattformarna växte desto mer komplexitet var man tvungen att introducera. Lastbalansering, skalbarhet, backuper, provisionering, fakturering, automatisering, orkestrering, övervakning, lagring, nätverk och säkerhet är bara några områden som aktörerna var tvungna att tänka om i en alltmer virtualiserad värld.

En majoritet av alla som försökte ta steget vidare och bygga dessa cloudlösningar misslyckades. Anledningarna behövde inte nödvändigtvis vara av tekniska skäl, organisationen kanske inte förändrades i nog snabb takt med att hantera dom nya möjligheterna och det det var ibland svårt att få lönsamhet efter investeringarna.

Trots detta så var bara en tidsfråga innan någon visade hur ett moln i stor skala skulle se ut.

Amazon lanserar lätt lagringstjänst

2006 inleddes en ny epok i virtualiseringens historia när Amazon lanserade sitt Elastic Compute Cloud (EC2) och Simple Storage Service (S3). Ett fullständigt standardiserat och automatiserat moln med omfattande tjänster inom webb, server och lagring. Amazon gick tidigt på marknaden och trots att Microsoft Azure och Google Compute idag visar starka tillväxtsiffror så har Amazon fortfarande ett starkt grepp om marknaden.

Cloud Market Leadership

Azure växer kraftigt och sätter upp datacenter runtomkring i världen i en rasande takt men Amazon är fortfarande marknadsledande.

Internationella och nationella moln växer fram

2008 meddelade Microsoft att deras projekt ”Red Dog” skulle få det officiella namnet ”Windows Azure”. 2010 gick Azure ut i general availability med en handfull tjänster och skulle vara den bästa plattformen att köra .NET applikationer. Azure startade med ett XML-drivet REST API vid namn Azure Service Management (ASM) som fortfarande existerar men bör inte användas om det finns motsvarande metod i ARM.

Tidigt så hade Azure endast VM Roles vilket i praktiken var stateless virtual machines designade att kunna provisioneras snabbt och skalas upp och ner vid behov men den levde inte riktigt upp till föräntningarna. 2012 släppte Microsoft Azure Virtual Machines för att förbättra IaaS och tog bort den gamla VM Roles året efter. Under tiden så lanserade Google sitt Compute Engine och Amazon fortsatte att göra framsteg.

Även svenska uppstickare som Ipeer (numera en del av Cygate) lanserade en rad cloudprodukter baserat på en rad hypervisors som Hyper-V, VMWare och Xen.

Utvecklarna tar över utvecklingen

ContainersMolnens standardiserade verktyg och API’er gjorde det lätt och billigt för applikationsutvecklarna att lägga sin kod i molnet istället för att passera via ett ofta komplicerat lager av administration inom IT avdelningen för att rulla ut sin app. Då utvecklarna själva kunde få kontroll över när och hur sin app kunde rullas ut, samt med containerteknik se till att applikationen alltid får samma omgivning och fungera så gott som felfritt från utveckling till produktion så förändrades hela administrationskedjan.

Det var inte längre teknikerna som satte upp miljöerna, utvecklarna kunde göra det själva och det ledde till en rad verktyg för att automatisera och managera processen. Koncept som Infrastructure as code och DevOps var nya modeller för systemhantering och utrullning av applikationer, verktyg som Chef, Puppet, Ansible, Salt, Jenkins och Terraform är bara några exempel som fort blev viktiga instrument för att hantera molnet.

Microsoft Azure med Azure Resource Manager API

Microsoft lade grunden för att möta denna utveckling i Build 2014 när dom bland annat annonserade en ny portal och Azure Resource Manager – det nya sättet att deklarera och provisionera resurser i Microsofts moln. Ett JSON-drivet REST API. Plattformen döptes också om till ”Microsoft Azure”. Med Satya Nadella vid sparkarna var det inte längre fokuset på operativsystemet och dess kring-applikationer. Den nya strategin är Cloud-first, Mobile-first.

https://azure.microsoft.com/en-us/blog/hybrid-management-in-azure-automation/

Därmed är virtualiseringens historia framme vid nutid. Cygate har en Azure Pack och en Azure Stack-testmiljö och vi fortsätter i nästa del med en djupare titt på den viktiga Azure Resource Manager.

Tidigare inlägg om Azure Stack:

Bilder: Istockphoto, Flickr/Erik Pitti, Synergy, Wikimedia, Microsoft