Cystore

Amapola upp i det blå – i dubbel bemärkelse

Amapola är det spanska namnet för vallmo. Men det är också namnet på ett svenskt flygbolag. Amapola fraktar post runtom i Sverige som bland annat total­leverantör till Postnord. Dessutom flyger Amapola en passagerarlinje mellan Kristianstad och Arlanda, en fraktlinje i Italien samt diverse charterverksamhet med både passagerare och frakt.

Med spridd verksamhet i olika delar av Sverige är fungerande IT affärskritiskt – en bärande del av affärsidén är att leverera post i tid. Verksamheten pågår dygnet runt.

– Vi bestämde oss tidigt för att inte äga hårdvaran själva utan köpa IT som tjänst med molntjänster. Främst för att alltid utnyttja rätt dimensionerad IT, dvs kunna skala upp och ner utan att investera, installera och serva.

För oss har det fungerat utmärkt, mycket tack vare vår hostad VMware-lösning och samarbetet med Cygate, säger Afrim Osmani som är IT-koordinator på Amapola.

Varför en hostad VMware-lösning?

Amapola-flyg-logoEn stor del av Afrims jobb är att koordinera ärenden från medarbetarna ute i organisationen till rätt systemleverantör. Visserligen är Cygate en helhetsleverantör, men Amapola har också specialiserade flygsystem.

– Just att skala kapaciteten upp och ned fungerar ypperligt med Cygates lösning. Allt jag behöver göra är att mejla eller ringa för att lägga till en server eller gå upp i minneskapacitet. Tidigare fick jag leta upp och köpa in rätt pryl, stänga ner och installera med en hel del krångel. Allt sådant är förbi med Cygates hostade VMware-lösning, säger Afrim.

Varför Cygate?

I slutet av 2014 började Amapola se över outsourcingen av hela servermiljön för att sänka kostnader och höja kvaliteten. Amapola hade en stor utmaning i att samordna IT-miljön och antalet partners.

– Valet av Cygate kan sammanfattas med ett ord: helhetsleverantör. De erbjuder allt från att vi kan beställa mobiltelefoner via en portal till molntjänster, 24/7-service och spetskompetens inom flera områden. Att Cygate har nära band med Telia ger ytterligare fördelar. De är trygga, seriösa, långsiktiga och kompetenta, säger Afrim.

Tidigare hade Amapola flera IT-leverantörer. Men man bestämde sig för att göra en övergripande upphandling.

– Flera leverantörer gav tidigare för stora kostnader. Vi betalade för samma sak på flera ställen. Samordningen sviktade och ingen ville ta ansvar. Kostnaderna eskalerade och vi bestämde oss för att upphandla en enda leverantör som kunde erbjuda oss en helhetslösning, säger Afrim.

Amapolas breda IT-miljö

hostad VMware-Amapola-CygateAmapolas IT-miljö inkluderar filservrar, mejl Office 365, AD, flyg- och verksamhetssystem.

– Cygate svarar alltid om vi har problem. Kritiska ärenden får vi hjälp med direkt – de ger sig inte förrän vi har en lösning på problemet – oavsett vilken tid på dygnet vi hör av oss. Vi har också en dedikerad ansvarig hos Cygate som kan oss och vår verksamhet. Så visst är vi nöjda, avslutar Afrim.

Läs mer om Cygate och Amapola här, samt om Cygates och Ipeers Hosted VMware som 2014 och 2015 korats till ”Bästa servern i molnet” av Techworld. Denna artikel är skriven i samarbete med Cisco.

 

Boka en analys av era molntjänster

Cygates molnanalys syftar till att på ett smidigt sätt ge en detaljerad ögonblicksbild av hur er IT-miljö exponeras mot molnbaserade tjänster och vilka säkerhetsaspekter som bör beaktas.

Läs mer om analysen